Mediji u Srbiji

Fakultet za medije i komunikacije, Beograd

Marko Herman

Blogovi na Kulturi digitalnih komunikacija

Verovatno dobar deo vas zna da se na prvoj godini, u okviru predmeta Kultura digitalnih komunikacija, prave studentski blogovi. Njihov spisak možete naći ovde.

Ono što me interesuje je da prokomentarišete one koji vam se sviđaju, odnosno da napišete šta vam se kod njih sviđa - da li izgled, sadržaj, koncept... nešto četvrto...

Pošto sam već neko duže vreme aktivan na domaćoj blogosferi bilo bi mi interesantno da vidim šta ljude koji nisu dugo u tom "poslu" zanima u vezi blogova... Kad pogledam detaljno ove blogove i ja ću dati neki svoj komentar o tome :)

Share

Reply to This

Replies to This Discussion

Da li zaista niko nije posetio nijedan od studentskih blogova ili su takvi da ne inspirišu na komentar? ;)

Možda tokom raspusta bude više vremena za to :) A u međuvremenu, evo par linkova koji mogu koristiti svakome ko želi da otvori i vodi svoj blog.

Najpre Blog osnove, knjiga Dragana Varagića o tome šta je blog i njegova praktična primena. Ovo je obavezno štivo za sve koji u temu blogovanja ulaze...

Drugo je BlogSession, serija lekcija koje je pisao Blogowski. To je niz praktičnih saveta i uputstava kako na Wordpress platformi voditi (prvenstveno sa tehničke strane) svoj blog. Delom je korisno za sve koji žele da uspešno vode blog, a delom je za one koji odaberu Wordpress CMS i kupovinu sopstvenog domena za blog.

Reply to This

Meni se moj najvise svidja:) www.apsoluti.blogspot.com
Ne svidja mi se bg-bilijar, zato sto nema nista, i stalno izlazi obavestenje kako treba preuzeti neku licencu, sertifikat. Toliko za sada:) Poz,Milos

Reply to This

Ne bavim se toliko blogovima, ali najvise mi se svidja SHTOSLIJE...
Super uradjen blog sa dosta fora koje, bar ja nisam video do sada.

Reply to This

Shandu, momce - ziv bio!! ;)
Normalno da ti se najvise dopada kad ima najveseliju temu i cilj da izmami osmeh..doduse, nema roze pozadinu,al aj sad... :))
pozdrav!

Reply to This

Alo Radovanovic Darko smiri se :P (iliti Milose Nikolicu)
Nas blog je najkreativniji i esteski najlepsi, iako je za profesora prenatrpan, mi se njime ponosimo :D
Tree Hill RULES!!!! :)

Reply to This

Cigan hvali svoga konja. "A bre kume, dodzi da vidis kak'i sam blog napravio. Ima i boje i shareno i sve!"

Reply to This

ja sam samo prokomentarisao to sto je kolega Jevremovic svojim ostrim okom uveideo... :p
tako da..samo se vi opustite... ;)

Reply to This

"Tehnički zahtevan blog" je upravo onaj koji maltretira kompjutere, koji povlači previše materijala i usporava veze (ponaša se "spamerski"), čisto ornamentike radi. Ako želite da se takmičite u tehničkoj složenosti, onda je to za neki drugi fakultet, a ne za onaj koji vas uči kako da efikasno komunicirate svoje ideje.

Što se tiče Firefoxa, u pitanju je vrlo prihvaćen i odličan brauzer; ako nečiji blog ili (ili websajt) ne prođe glatko kroz dva najprihvaćenija čitača - Firefox i MS IE - onda je on naprosto nedovoljno komunikabilan. Kraj priče o tome.

Ali problem sa blogovima na prvoj godini i nije toliko tehnički koliko u ovome:
- klišei i stereotipi koji se nude kao "originalnost" ili "kreativnost";
- izostavljanje da se navedu izvori inforamcija (a da ne pričam o kopiranju koje je plagirajt, tj. krađa);
- loše odabrane teme koje se ne mogu potom kako valja obraditi;
- suviše ornamentike (tj. nepotrebnog ukrašavanja), uključujući tu, osim grafičkog pretrpavanja, i tehnikalije za koje nema preke potrebe.

Većina se studenata ponašala kao deca kojoj se daju igračke, umesto kao zrele osobe koje znaju da odgovore na postavljeni zadatak.

Po deseti put: možete praviti kakve god želite blogove za svoje prijatelje, ali ovde je reč o kolokvijumu (blog na temu koja se mora obraditi koherentno, bez proizvoljnosti i net bižuterije).

Kolega Erceg takođe zaboravlja da nisu svi studenti opremljeni kompjuterima - harverski i softverski - na isti način, i da se u zahtevima stoga mora voditi računa o osnovnim sredstvima, a ne o posebnim ili specijalizovanim programima, odnosno uslovima (neko ima samo dial-up vezu, na primer, ili ima kompjuter koji deli sa drugima). Bojim se da je nekoliko studenata, pričama o kafiću o svojim "vidžetima", potpuno pogrešno usmerilo mnoge druge.

I da bi kolega Erceg shvatio o čemu pričam, ima zadatak da do kraja maja napravi sam blog na određenu temu, gde neće biti nikakvih tehnoloških naročitih zahteva - neka vrsta "minimalizma" u tehničkom pogledu, samo tekst i tek po koja (neophodna) ilustracija. Dakle, blog u njegovom elementarnom značenju mrežnog dnevnika ili personalizovanog veb-teksta.

Reply to This

auuuu....eto dodatnog posla ni od kuda.... :-)

Reply to This

Mozda sam malo prenaglio sa jacinom komentara, ali u tom trenutku sam bio prezauzet blogom, kao i drugim predmetima. Nadam se da niste shvatili pogresno, kao nesto licno ili uvredljivo. Drugi problem je sto nisam obavesten na mail adresu da ima odgovor na diskusiju, tako da nisam ni video novi zadatak. Sve u svemu, 7 nije ocena koju sam planirao iz ovog kursa, ali sta je tu je. Smatram da nema potrebe raspravljati dalje i "terati mak na konac", ko je u pravu, a ko ne u vezi ovog zadatka. Nadam se da se slazemo oko ovoga :)
Pozdrav,
Milos

Reply to This

alo baje...! Shtoslije su ubedljivo najpreiskusniji i najprekaljeniji blog...! Hvala na pohvaliama Dusane Jevremovicu ! RESPECT!

Reply to This

Da li da prva godina ipak doradi svoje blogove do kraja maja? (Ali samo oni koji su prošli, naravno - oni koji su cu & p tehničari moraju ispočetka). Ako gosn Lončar skupi većinu glasova za to, prihvatiću.

Reply to This

RSS

RSS - Fmk

Loading feed

Badge

Loading…

© 2009   Created by Novica.Milic on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Report an Issue  |  Privacy  |  Terms of Service

Sign in to chat!